Waarom we zo graag in de vlammen staren en waar de kerststronk vandaan komt


Vanwaar onze fascinatie voor vlammen en vuur? Wel, het is allemaal begonnen met vuur.  Na de oerknal 4,5 miljard jaar geleden was de Aarde een enorme vuurbal. Tot op vandaag is die vuurbal nog steeds aan het afkoelen, wat gepaard gaat met aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. 

Naast lucht, water en aarde is vuur een van de vier elementen of krachten waartoe alles op aarde te herleiden is, zowel volgens westerse als oosterse filosofieën en religies.

Onderzoeken tonen aan dat de eerste mensachtigen miljoenen jaren geleden het vuur al passief gebruikten, na blikseminslagen bijvoorbeeld. Het moet een hele overwinning geweest zijn toen mensen voor het eerst zelf vuur gingen maken om zich te verwarmen en later te ontdekken dat je er eten klaar mee kon maken. Sommigen aanzien het in stand houden van het vuur zelfs als de eerste gespecialiseerde bezigheid.

Voor de oermens was het vuur al de sociale ontmoetingsplaats bij uitstek, maar hij gebruikte het vuur ook als wapen tegen de wilde dieren en tegen de duisternis en alle donkere krachten die zich daarin verscholen. In de film “La Guerre du Feu” uit 1981 wordt die periode en de strijd die er was rond vuur prachtig nagespeeld. 

Toen de mensen meer in agrarische gemeenschappen gingen leven gingen zij ook het vuur beter gaan beheersen. Er kwamen ovens, stoven en lampen en de kampvuren werden vervangen door open haarden. Het Latijnse woord voor haard is dan ook niet toevallig focus. 

De Germanen vierden eind december dat de dagen weer begonnen te lengen met hun winterzonnewendefeesten of joelfeesten. Daarbij werd niet alleen stevig gedronken – het joeldrinken – maar werd ook een gigantisch joelblok en een zonnerad in brand gestoken. Dan weet u meteen wat de oorsprong van uw kerststronk is…

Het oude Germaanse volksfeest werd later Kerstmis en de oude haarden zijn nu vervangen door moderne en ecologische haarden zoals die van M-Design. Als u voor het einde van het jaar uw oude haard vervangt kunt u nog genieten van de extra Smart Deal korting: http://m-design.be/nl/home/ .


Need more inspiration? Read our blog

M-Design zit niet stil…
Share on M-Design Venus V20 Onze Venus is sinds jaar en dag een vaste waarde in het gamma van M-Design. ...
Read more
Welk hout gebruik je het best voor jouw houthaard?
Share on Moderne houthaarden zijn een stuk milieuvriendelijker dan vroeger. En onze Diamond collectie is al helemaal een ecologisch pareltje; ...
Read more
Waarom een gashaard iets voor jou is!
Share on Proficiat! Je hebt besloten om een haard te plaatsen. Twijfel je echter nog over welke soort nu iets ...
Read more
Waarom we zo graag in de vlammen staren en waar de kerststronk vandaan komt
Share on Vanwaar onze fascinatie voor vlammen en vuur? Wel, het is allemaal begonnen met vuur.  Na de oerknal 4,5 miljard ...
Read more