Welk hout gebruik je het best voor jouw houthaard?


Moderne houthaarden zijn een stuk milieuvriendelijker dan vroeger. En onze Diamond collectie is al helemaal een ecologisch pareltje; duurzaam, zuinig en verbruiksvriendelijk. Maar welk hout gebruik je nu het best voor je gezellige haard?

Eerst en vooral moet het hout droog genoeg zijn. En hout drogen, daar neem je maar beter je tijd voor. Hout dat vers gekapt is, bevat tot 50% vocht terwijl je het beste rendement en de schoonste verbranding krijgt bij ongeveer 15%. Drogen kan dus gerust ettelijke maanden in beslag nemen. Leg je hout liefst buiten op een droge, overdekte plek waar de wind er langs alle kanten aan kan. Je kan natuurlijk ook hout kopen dat in een oven gedroogd is en waarvan de vochtigheid op slechts een paar dagen teruggebracht is naar het juiste niveau.

Maar welk hout kies of koop je dan? Er zijn een viertal soorten die het interessantst zijn: berk, es, eik en els. Berkenhout wordt gezien als een schone soort die veel warmte afgeeft. Essen- en eikenhout branden dan weer trager aangezien beiden hardhout zijn. Eikenhout, de meest gebruikte houtsoort in haarden, geeft bovendien weinig rook en zorgt voor knetterende vlammen. Als je zelf eikenhout hakt, denk er dan aan dat het toch tot twee jaar kan duren om het hout goed te drogen. Elzenhout brandt op zijn beurt sneller, maar geeft wel sneller warmte af.

Wat je beter niet verbrandt in je haard is behandeld of verduurzaamd hout. Hout dat geverfd, gelakt of op een andere manier behandeld is, geeft namelijk schadelijke stoffen af die niet enkel slecht zijn voor het milieu, maar ook voor je eigen gezondheid. Ook hout met hars is geen goed idee. Dat zorgt sneller voor meer roet in je schoorsteen en het spat ook veel sneller.


Need more inspiration? Read our blog

M-Design zit niet stil…
Share on M-Design Venus V20 Onze Venus is sinds jaar en dag een vaste waarde in het gamma van M-Design. ...
Read more
Welk hout gebruik je het best voor jouw houthaard?
Share on Moderne houthaarden zijn een stuk milieuvriendelijker dan vroeger. En onze Diamond collectie is al helemaal een ecologisch pareltje; ...
Read more
Waarom een gashaard iets voor jou is!
Share on Proficiat! Je hebt besloten om een haard te plaatsen. Twijfel je echter nog over welke soort nu iets ...
Read more
Waarom we zo graag in de vlammen staren en waar de kerststronk vandaan komt
Share on Vanwaar onze fascinatie voor vlammen en vuur? Wel, het is allemaal begonnen met vuur.  Na de oerknal 4,5 miljard ...
Read more